Makelaar

Een makelaar in Spanje vinden is nodig, als je gaat emigreren en direct een huis wilt kopen in Spanje. Maar hoe vind je een Spaanse makelaar? In veel landen zit de wereld van de makelaar anders in elkaar, zo ook in Spanje. Er zijn in Spanje veel makelaars actief, met verschillende nationaliteiten. Bereid je goed voor op je aankoop van het huis in Spanje, er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten.

Makelaar Spanje

Net als in elk land zijn er goede en slechte makelaars in Spanje. Zoek uit of de Spaanse makelaar veel zaken heeft gedaan. Dat zegt over het algemeen iets over de betrouwbaarheid. Dat er heel veel huizen in de etalage van de Spaanse makelaar hangen hoeft niets te zeggen, in Spanje kunnen huizen namelijk bij meerdere makelaars tegelijkertijd in de verkoop staan.

Als je een interessante woning in Spanje wilt kopen, kun je uitzoeken welke Spaanse makelaar erachter zit. Om uit te zoeken of die makelaar betrouwbaar is, kun je controleren of ze aangesloten zijn bij de API (Agente de Propiedad Inmobiliaira) of GIPE (Gestor Intermediario de Promociones y Edificions). Deze makelaars moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en vallen onder het tuchtrecht. Tot 2001 was het verplicht bij deze organisaties ingeschreven te staan als makelaar in Spanje, maar tegenwoordig niet meer. Iedereen kan zich dus makelaar noemen, net als dat in Nederland het geval is.

Controleer of de makelaar in Spanje:

  • Een schriftelijke opdracht voor de verkoop van het huis heeft
  • Aantoonbare ervaring heeft
  • Een een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft
  • Een goed en betrouwbaar gevoel geeft

Systeem van makelaars in Spanje

Het systeem werkt in Spanje anders dan in andere landen. De belangrijkste dingen die handig zijn om te weten staan hieronder opgesomd:

  • Spaanse makelaars nemen het woningaanbod over van elkaar en verhogen de prijzen. Dat verschil is hun uiteindelijke winst. Je kunt hetzelfde spaanse huis dus bij meerdere makelaars tegenkomen, met verschillende prijzen.
  • De huidige eigenaar van het huis in Spanje bepaalt een bedrag waarvoor hij het huis wil verkopen. De makelaar in Spanje verkoopt het huis voor meer geld, het verschil is voor hem.
  • De huizen zijn in Spanje tussen 2008 en 2010 zo’n 35% in waarde gedaald. Afdingen is mogelijk, maar nog eens 35% van het bedrag afpingelen is niet realistisch. Mik daarom op 5 a 10 %.

Courtage

De premie van de Spaanse makelaars is niet wettelijk vastgelegd, maar 3 % is gebruikelijk. In sommige gevallen wordt ook 5 tot 10 % gerekend. Onderzoeken wie de beste prijsafspraken heeft kan dus een hoop geld schelen. In principe wordt de courtage door de verkoper betaald aan de makelaar, maar uiteindelijk worden die kosten vaak in de prijs van het huis opgenomen.

De bijkomende kosten

Bij de aankoop van een huis in Spanje, moet je rekenen op bijkomende kosten van zeker 10 % van de aankoopprijs. Hieronder vallen:

  • Onroerend goed belasting (Impuesto sobre bienes inmeubles)
  • De eigenaar van het onroerend goed betaalt tussen de 0,3% en 0,6% onroerend goed belasting. De percentages zijn per gemeente verschillend. Ook niet-residenten betalen deze belasting.
  • Belasting: Je betaalt ofwel 16 % IVA (Spaanse btw) of 7 % ITP (eigendomsoverdrachtskosten). In het geval van een nieuwbouwwoning betaal je IVA, je betaalt ITP als je een bestaande woning koopt.
  • Zegelrech: Het zegelrecht, genaamd A.J.D., is 1% van de koopprijs. Je moet A.J.D. betalen voor nieuwbouw.
  • Notariskoste: Reken op 0,6% a 1 % van de koopprijs.
  • Registratierechten

De woning in Spanje moet geregistreerd worden op naam, de kosten daarvoor zijn 0,3% tot 0,7% van de koopprijs.

Tip: Zorg er voor dat je de uiteindelijke afspraken met kopen/verkoper rechtstreeks uit onderhandelt. De meeste Spaanse makelaars vangen hun commissie bij het tekenen van de “arras” en zijn daarna verdwenen.

Denk eraan dat je voor de koop van een huis in Spanje een NIE nummer nodig hebt. Vergeet niet om die bijtijds aan te vragen, dit is een vast onderdeel bij het emigreren naar Spanje.